Tukaj živimo
literaturo.

Ljubljana je eno od 42 svetovnih Unescovih mest literature.

  • Danes

    17.00 | Trg republike

    Z dr. Vidmarjem po Vodnikovi Ljubljani

    Kolesarsko vodstvo

Že mimoPrihaja
  • Dogodki | Pet, 3.6.2022 | 17.00
  • Trg republike

Z dr. Vidmarjem po Vodnikovi LjubljaniKolesarsko vodstvo

Eden največjih strokovnjakov za Vodnika pri nas, dr. Luka Vidmar, nas bo popeljal na kolesarski izlet po Vodnikovi Ljubljani.

Na poti s kolesi bomo obudili spomin na stavbe, v katerih je teklo življenje Valentina Vodnika.
Seznanili se bomo s palačo njegovega mecena Žige Zoisa, kamor je zahajal vse do smrti, nekdanjo jezuitsko gimnazijo na Starem trgu, v katero je hodil kot dijak ter z nekdanjim šentjakobskim župniščem, kjer je deloval kot kaplan.
Na Mestnem trgu bomo videli hišo, v kateri je bila Kornova knjigarna, v kateri se je Vodnik sprl s Kopitarjem, na tržnici pa se bomo spomnili poslopja nekdanjega liceja, kjer je deloval kot redovnik in profesor, in Eggerjeve tiskarne, ki je tiskala Vodnikova dela. Na Miklošičevi cesti stoji hiša, v kateri je Vodnik umrl.
Po obisku Navja z Vodnikovim nagrobnikom bomo kolesarjenje sklenili na Vodnikovi domačiji v Šiški.

Zbor s kolesi ob 17.00 na Trgu francoske revolucije, pred spomenikom.
Prijave zbiramo na: prijava@divjamisel.org

Vodstvo bo izvedeno le ob zadostnem številu prijav (min. 10), v primeru dežja kolesarsko vodstvo odpade.
Produkcija: Vodnikova domačija Šiška
Sofinancira MOL- Oddelek za kulturo.
Dogodek na FB
Sofinancira MOL- Oddelek za kulturo.
Novice | Sre, 29. 6. 2022

Poletje na platnu in med platnicami / TISK POD PRITISKOMOd 10. do 14. avgusta na Muzejski ploščadi Metelkove

Letošnji festival, ki ga pripravljata Slovenska kinoteka in pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature, je ob 60. obletnici revije Ekran posvečen tiskanim medijem, ki so bili nekoč osrednji prostor za refleksijo in javni diskurz, danes pa že dolgo niso več edini vir informiranja. Konkurirajo jim digitalni mediji in druge oblike obveščanja. Kako se tiskani mediji prilagajajo novim bralskim navadam in pričakovanjem? Ali lahko še imajo prednost pred drugimi?

Na dogodku Tiskane revije niso izgubljene iluzije se bodo sodelavke revije Literatura in revije Ekran Anja Banko, Ana Geršak, Ana Šturm in Veronika Šoster pogovarjale o vlogi tiskanih medijev znotraj sodobne, digitalno usmerjene krajine, pri čemer jim bo za izhodišče služil Giannolijev film Izgubljene iluzije. Nataša Briški in Janko Petrovec se bosta na dogodku Dopisniki iz tujine: vedno v središču pogovarjala o razmerah in poteku novinarskega dopisništva, medtem ko bo novinarka Kristina Božič z Blažem Petkovičem, Mojco Zabukovec in Žanom Dolajšem vodila okroglo mizo o preiskovalnem novinarstvu v Sloveniji.

Več o programu festivala.
 

Novice | Čet, 16. 6. 2022

Jazz v knjigah – kaj brati? Knjižni spremljevalni program 63. Jazz festivala Ljubljana 

Pogovor z Mihom Zadnikarjem, Ičem Vidmarjem ter Gregorjem Podlogarjem o jazzu in knjigah je ponudil nekaj odgovorov kaj brati in zakaj sploh brati knjige o jazzu. 

 Na prizorišču festivala pa smo vzpostavili tudi knjižno polico z naborom knjig za listanje med festivalskimi dogodki in s tem k branju vabili tudi ustvarjalce in obiskovalce Jazz festivala Ljubljana.

Spremljevalni literarni program Jazz festivala Ljubljana pripravlja pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature.
Produkcija: Divja misel
Soprodukcija: Cankarjev dom / Jazz festival Ljubljana

Novice | Sre, 1. 6. 2022

Sejem na zraku 6Zadnji pred poletjem!

Vrt Društva slovenskih pisateljev
PET, 17. junij–NED, 19. junij (10.00–20.00)


Ob začetku poletja v okviru Slovenskih dnevov knjige znova razprostiramo stojnice in mize, obložene z najboljšim in najnovejšim, kar ponujajo slovenski založniki in založnice.
Po sejemskih cenah, za dolga in dobra poletna branja!
Priljubljeni Sejem na zraku bo – v sodelovanju s številnimi založbami – znova potekal v središču prestolnice, na vrtu Društva slovenskih pisateljev. Knjige bodo s sejemskimi popusti predstavljali in ponujali številni založniki, ki so za sejem pripravili poseben izbor knjig, med njimi knjižne novosti.

Sejmu se tokrat pridružuje raznolik program Slovenskih dnevov knjige, ki na vrt v organizaciji Društva slovenskih pisateljev prinaša številne pogovore, predstavitve, okrogle mize in koncerte.

Sodelujoče založbe:
Anksio, Avrora AS, Beletrina, Cankarjeva založba, Cela pametna založba, ČKZ, Črna skrinjica, Didakta, Družina, DSKP, Društvo slovenskih pisateljev, DZS, Fran, Goga, Hart, Iskanja, Kooperativa THD (/*cf, Društvo za teoretsko psihoanalizo, Krtina, Sophia, Studia Humanitatis), KUD Logos, LUD Literatura & LUD Šerpa, Malinc, Mladinska knjiga, Ocean, Pivec, Planinska založba PZS, Revija Razpotja, Sanje, Sidarta, Slovenska matica, Slovenski gledališki založniki (SLOGI, Knjižnica MGL, EMANAT, Maska, FBS), Stripburger / Forum Ljubljana, ŠKUC in CSK, Škrateljc, UMco, V.B.Z., Vida, VigeVageKnjige, Viharnik, Založba ZRC, Založništvo tržaškega tiska, Znanstvena založba Filozofske fakultete UL.

Se vidimo. Sreča je v srečanjih!
V primeru dežja sejma ne bo.

Novice | Sre, 25. 5. 2022

Ljubljana kot častna gostja na knjižnem sejmu v GranadiPredstavile so se naše avtorice in avtorji

Unescova mreža mest literature omogoča tudi priložnosti za povezovanja in sodelovanja. Tudi tokrat, ko je imela Ljubljana čast pripeljati avtorice in avtorje na knjižni sejem v Granadi.
Carlos Pascual je prvič v 14 letih in v maternem jeziku spregovoril pred občinstvom v Granadi ter bral iz svojih prvih treh slovenskih knjig, v pogovoru s svojo prevajalko Mojco Medvedšek pa je predstavil postopek objavljanja in prevajanja v Sloveniji. Izjemen primer pisatelja, ki je uspel v tuji državi s pisanjem v materinščini.

Alenka Zupančič se žal zaradi bolezni ni mogla udeležiti pogovora s Jorgejem Alemánom, vendar pa je Jorge pred občinstvom nadaljeval pogovor, ki ga je pred dogodkom začel z Alenko Zupančič o tem, kako je lacanovska šola koristen faktor pri kritičnem premisleku. Pri tem je poudaril pomembno vlogo ljubljanske šole, ki ji pripadajo Alenka Zupančič, Slavoj Žižek in Mladen Dolar.

Nepozaben dogodek z Anjo Zag Golob je bil posebna ritmična izkušnja, njena poezija je najprej zaživela v odličnem španskem prevodu Mojce Medvedšek in Carlosa Pascuala, ki jo je v španščini bral Carlos, nato v slovenščini še Anja Z. Golob, vse to je zaokrožil še pogovor avtorice z Eriko, ki ga je odlično tolmačila Mojca Medvedšek.

Gostovanje je bilo uspešno. Za to, da je vse potekalo nemoteno in na za visokem nivoju, da so se naše avtorice in avtor še korak približali svetu, se gre zahvaliti celotni ekipi Granade, Unescovega mesta literature, s Jesusom Ortego in Carmen Casares na čelu, ki vse to počne z neverjeto srečnostjo in predanostjo literaturi. In življenju!

zapri Na spletnih straneh Mestoliterature.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.