Sre, 21. 9. 2022

Sovretovo nagrado 2022 je prejela Katja ZakrajšekNagrada za prevod leposlovnega besedila iz tujih jezikov v slovenščino

Strokovna komisija za nagrade in priznanja DSKP v sestavi dr. Štefan Vevar (predsednik), Vasja Bratina, Saša Jerele, Marjanca Mihelič in Maja Šučur je letošnjo Sovretovo nagrado podelila Katji Zakrajšek za prevod dela Dekle, ženska, druga_i Bernardine Evaristo.

Sovretova nagrada Društva slovenskih književnih prevajalcev je najstarejša in najvidnejša stanovska nagrada. Podeljuje se že od leta 1963 za posebej uspele prevode leposlovnih besedil iz tujih jezikov v slovenščino.

Poleg nagrajenke sta bili letos nominirani še prevajalki Klarisa Jovanović za prevod romana Agrigento Kóstasa Hatziandoníuja (Založba Pivec, 2021) in Dušanka Zabukovec za prevod romana Wolf Hall Hilary Mantel (Cankarjeva založba, 2022).

Tor, 20. 9. 2022

Srečanje UNESCO mest literature v Melbournu Letos se je srečanja v Avstraliji udeležilo 26 mest, tudi Ljubljana

Vsako leto eno od mest iz mreže Unescovih mest literature postane gostitelj in stičišče srečanj, idej, pobud. Letos se je srečanja v Melbournu v Avstraliji udeležilo 26 mest, tudi Ljubljana

Na srečanju smo spoznavali predstavnike literarne skupnosti v Melbournu, obiskali številne knjižnice (Melbourne ima v sklopu mestnih knjižnic šest enot, razvili so tudi pop-up knjižnice z mobilno infrastrukturo, ki jih lahko začasno pripeljejo v prazne prostore v predele mesta, kjer knjižnice niso na voljo), obiskali smo impozantno nacionalno knjižnico in super literarni center The Wheeler Centre, kjer smo spoznali programsko ekipo in delovanje literarne hiše v večmilijonskem mestu. 

V času našega obiska je potekal tudi literarni festival Melbourne Writers Festival, letos na temo ambicije. V okviru festivala se je po razlicnih prizoriščih zvrstilo okoli 250 pogovorov, veliko je bilo razprodanih, vrste za vstop in podpisovanje knjig so bile nepredstavljivo dolge.

Vmes so bili obiski knjigarn, prireditev, obisk županje mesta. In številna interna delovna srečanja in debate. 

To je kratko poročilo zelo dobro organiziranega srečanja, ki sta se ga udeležila Damjan Zorc in Tina Popovič iz pisarne Ljubljane, Unescovega mesta literature.

Tudi na tem mestu se za povabilo in gostoljubnost zahvaljujeva Melbourne City of Literature in Davidu Rydingu in njegovi krasni ekipi in lokalni skupnosti, ki nas je na vseh korakih radovedno sprejemala. Ter vsem predstavnikom_cam Unescovih mest literature za odprtost in radoživost pri deljenju vsega, kar v zvezi s knjigami na različnih koncih sveta počnemo.

Na tem mestu, in vedno znova, sporočamo, da javite, če vas zanima karkoli iz mesta, ki smo ga pravkar obiskali, ali drugih mest iz mreže Unescovih mest literature. Smo izjemno dobro povezana mreža in to je vedno dobro vedeti in uveljavljati.

Pon, 12. 9. 2022

Letošnji nagrajenki Vilenice sta Gail McConnell in Amanda Aizpuriete

Po mnenju žirije se prejemnica vileniškega kristala, Gail McConnell od avtorjev, ki se predstavijo v festivalskem zborniku, najbolj prepričljivo povezuje s tematikami letošnjega festivala. Pesniška zbirka Sonce je odprto, iz katere so v festivalski zbornik vključeni odlomki, je posvečena dogodkom iz njene resnične osebne zgodovine. Njena poezija opominja, kako globoko je ukoreninjeno družbeno nasilje.

Glavno nagrado Vilenice je prejela Amanda Aizpuriete. S podelitvijo glavne nagrade se je v jami Vilenica na Krasu sklenil 37. Mednarodni literarni festival Vilenica, ki ga organizira Društvo slovenskih pisateljev. 

Pon, 12. 9. 2022

Tina Bilban na 38. kongresu IBBY izvoljena v izvršni mednarodni odbor IBBY!

Tina Bilban, predsednica Slovenska sekcija IBBY - medn. zveze za mlad. književnost, je bila na 38. kongresu IBBY izvoljena v izvršni mednarodni odbor IBBY (IBBY  International Board on Books for Young People)!

Čestitamo!

Pon, 12. 9. 2022

Valovi VileniceTukaj poslušamo literaturo

Zvočna instalacija tokrat prinaša zvočne posnetke besedil letošnjih gostov in gostij 37. Mednarodnega literarnega festivala Vilenica. V izbor zvočnih posnetkov, ki jim bo mogoče prisluhniti do konca jeseni, so vključena besedila letošnje prejemnice nagrade vilenica, slovenskega avtorja v središču, prejemnice nagrade SEP za mlade avtorje, dveh avtorjev, ki predstavljata literaturo v središču in zamejskega avtorja na festivalu.

Amanda Aizpuriete: Izbrane pesmi
Andrej Blatnik: Trg osvoboditve
Luiza Bouharaoua: Ulica mačk
Kätlin Kaldmaa: Ko so prišli fantje
Igor Kotjuh: Izbrane pesmi
Renato Quaglia: Izbrane pesmi
Interpretacija besedil: Sabina Kogovšek

Zvočna instalacija na vrtu Društva slovenskih pisateljev v Ljubljano, Unescovo mesto literature prinaša nov stalni prostor, kjer literaturo lahko poslušamo. Kurirani izbori prinašajo raznolike literarne glasove in se povezujejo z literarnim dogajanjem v mestu.

Produkcija: Društvo slovenskih pisateljev in Pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature
Zvočna instalacija je nastala na idejno pobudo Festivala Literature sveta Fabula.
Oblikovanje: prostoRož
Tehnična izvedba: Nejc Matjaž

Pon, 8. 8. 2022

Virtualna rezidenca v MelbournuMelbourne, Unescovo mesto literature (Melbourne City of Literature), je odprl prijave za novembrsko virtualno rezidenco!

Pisateljice in pisatelje in sestrskih mest literature (torej tudi Ljubljane) bodo kot rezidente povezali z 10 organizacijami v Melbournu, pri katerih bodo nato imeli določene naloge, in sicer bodo nekaj napisali, se udeležili delavnice, sodelovali na pogovoru in/ali upravljali njihova družbena omrežja.

Virtualni rezident prejme 2000 avstralskih dolarjev.

Rok za oddajo prijave je 28. avgust 2022.

Več informacij in pogoji so na voljo na povezavi: https://cityofliterature.com.au/virtual-writer-residence

Sre, 29. 6. 2022

Poletje na platnu in med platnicami / TISK POD PRITISKOMOd 10. do 14. avgusta na Muzejski ploščadi Metelkove

PROJEKCIJE FILMOV
POGOVORI 
POP-UP KNJIGARNA

Festival, ki ga pripravljata Slovenska kinoteka in pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature, vsako poletje prinese projekcije filmov, pogovore in festivalsko knjigarno.

Letošnji festival se ob 60. obletnici revije Ekran posveča tiskanim medijem, ki so bili nekoč osrednji prostor za refleksijo in javno razpravo, danes pa že dolgo niso več edini vir informiranja. Konkurirajo jim digitalni mediji in druge oblike obveščanja. Kako se tiskani mediji prilagajajo novim bralskim navadam in pričakovanjem? Ali še lahko imajo prednost pred drugimi?

FESTIVALSKI PROGRAM:

SRE, 10. 8.
21.00 | Otvoritev. Državljan Kane (Orson Welles, ZDA, 1941)

ČET, 11. 8.
20.00 | Knjigogled × Ekran 60!: Tiskane revije niso izgubljene iluzije (pogovor)
21.00 | Izgubljene iluzije (Xavier Giannoli, Francija/Belgija, 2021) (projekcija)

PET, 12. 8.
20.00 | Dopisniki iz tujine: vedno v središču (pogovor)
21.00 | Leto nevarnega življenja (Peter Weir, Avstralija, 1982) (projekcija)

SOB, 13. 8
20.00 | Okrogla miza o preiskovalnem novinarstvu v Sloveniji (pogovor)
21.00 | Vsi predsednikovi možje (Alan J. Pakula, ZDA, 1976) (projekcija)

NED, 14. 8.
21.00 | Zaključek. Korak do slave (Cameron Crowe, ZDA, 2000) (projekcija)

POP-UP FESTIVALSKA KNJIGARNA
SRE–NED: (odpre se uro pred prvim dogodkom)
Festivalska knjigarna bo letos skladno s krovno temo osredotočena na specializirane kulturne, filmske in literarne revije. 

Vsi festivalski dogodki so BREZPLAČNI.
V primeru dežja dogodki odpadejo.

Festival Poletje na platnu in med platnicami pripravljata Slovenska Kinoteka in pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature.
Program Ljubljane, Unescovega mesta literature podpira MOL-Oddelek za kulturo.

Čet, 16. 6. 2022

Jazz v knjigah – kaj brati? Knjižni spremljevalni program 63. Jazz festivala Ljubljana 

Pogovor z Mihom Zadnikarjem, Ičem Vidmarjem ter Gregorjem Podlogarjem o jazzu in knjigah je ponudil nekaj odgovorov kaj brati in zakaj sploh brati knjige o jazzu. 

 



Na prizorišču festivala pa smo vzpostavili tudi knjižno polico z naborom knjig za listanje med festivalskimi dogodki in s tem k branju vabili tudi ustvarjalce in obiskovalce Jazz festivala Ljubljana.

Spremljevalni literarni program Jazz festivala Ljubljana pripravlja pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature.
Produkcija: Divja misel
Soprodukcija: Cankarjev dom / Jazz festival Ljubljana