Tukaj živimo
literaturo.

Ljubljana je eno od 53 svetovnih Unescovih mest literature.

  • Dogodki | Pon, 25.5.2020 | 20.00
  • Vodnikova domačija Šiška

Ob Dnevu Afrike: Grega Ulen in Aleksandra Gačić Pogovor o Ousmanu Sembènu in knjigi Božje paličice

Serija o afriški literaturi tokrat z dogodkom obeležuje mednarodni dan Afrike - obletnico ustanovitve Organizacije afriške enotnosti, današnje Afriške unije, ustanovljene 25. maja 1963, v glavnem mestu Etiopije Addis Abebi.

Z obeležjem Dneva Afrike želimo opozoriti, da je odkrivanje afriške literarne pokrajine integralni del pri spoznavanju Afrike in da šele kulturni dialog, porojen iz poznavanja literature, lahko ponudi poglobljeno nadaljnje sodelovanje med državami in kontinenti.

V tokratnem dogodku se bosta Grega Ulen in Aleksandra Gačić preko spleta pogovarjala o senegalskem pisatelju in pesniku, ki velja tudi za očeta afriškega filma, Ousmanu Sembènu, ter njegovi knjigi Božje Paličice (1960).

Ousmane Sembène v romanu Božje paličice zanimivo, slikovito in prizadeto pripoveduje o dolgotrajni in slednjič tudi zmagoviti stavki železničarjev na ključnih postajah 1500 kilometrov dolge proge, ki vodi iz Dakarja v Bamako. Poroča o prebujajoči se zavesti in vse krepkejši vzajemnosti senegalskega proletariata, ki je fizično in duhovno še povezan v tradicionalno skupnost, kjer pa občutek pripadnosti delavskemu razredu vse bolj spodriva in nadomešča rasno opredeljenost. Božje paličice se nam pokažejo kot na številne speve razsekana, a notranje čvrsta epopeja o boju za preživetje.

Grega Ulen je doktorski študent primerjalne književnosti na univerzi Princeton v Združenih državah Amerike. Raziskovalno se ukvarja z vprašanji dekolonizacije in tretjega sveta ter neuvrščenosti v afriški, arabski in jugoslovanski književnosti.


Serija predavanj in pogovorov o afriški literaturi odpira prostor literarni ustvarjalnosti afriških avtorjev, jo aktualizira in ji daje primeren kulturno-literarni okvir. Serijo pripravlja in moderira Aleksandra Gačić.

 
Produkcija: Vodnikova domačija Šiška
Sofinancira MOL - Urad za mladino
Dogodek na FB