Tukaj živimo
literaturo.

Ljubljana je eno od 39 svetovnih Unescovih mest literature.

  • Dogodki | Sob, 9.5.2020 | 20.00
  • Vodnikova domačija Šiška

Tito in tisk: Od ikone do kultaNa ogled do 15. junija

Kustos Muzeja tiska Ali Žerdin je iz zbirke starih časopisov izbrskal tiste, ki pripovedujejo o Josipu Brozu Titu, njegovem boju, prevzemu oblasti, vladavini in smrti. Časopisni uredniki po vsem svetu so novico iz Ljubljane, novico o Titovi smrti, razumeli kot dogodek, ki sodi na časopisno naslovnico. Nostalgiki bodo na časopisnih naslovnicah prepoznali državnika svetovnega formata, kritični opazovalci pa ne bodo mogli spregledati, kako uniformiran je bil jugoslovanski tisk. Razstava se začne z izvodi časopisov iz leta 1944 in časovno konča maja 1980, predstavlja pa izbor časopisov, natisnjenih med Pekingom in New Yorkom.

Razstava iz zbirke starih časopisov, ki je nastala ob štirideseti obletnici Titove smrti, je razdeljena v 17 vsebinskih sklopov, spremlja jih izbor fotografij  (arhiv Muzeja novejše zgodovine in Joca Žnidaršiča – v sodelovanju z Galerijo Fotografija), posnetkov ter glasbe po izboru Borje Močnika.

V prodajnem kotu galerije bo mogoče kupiti izbor fotografij Joca Žnidaršiča, na voljo bo izbor knjig o Titu in več antikvarnih predmetov.

OGLED VIRTUALNE RAZSTAVE:
Po razstavi, postavljeni v 3D virtualni prostor, se bomo sprehodili od doma, preko vmesnika in platforme KUNSTMATRIXX. Povezava za vstop bo objavljena 15 minut pred odprtjem na FB strani Vodnikove domačije v Šiški.Razstavo spremljajo tudi spremljevalni dogodki. Program do 6. maja:

PON, 4. maj ob 21.00 / spletni pogovor
Ob 40. obletnici Titove smrti: anekdote in osebni spomini 
Gosta: Joco Žnidaršič in Mitja Meršol. Pogovor vodi Ali Žerdin.
 
SRE, 6. maj ob 18.00 / spletni pogovor
Ali Žerdin: Muzej tiska
V okviru Festivala angažiranega pisanja Itn. se bo z Alijem Žerdinom, kustosom razstave, o Muzeju tiska pogovarjal član festivalske ekipe Itn.
Produkcija: Divja misel / Galerija Vodnikove domačije Šiška v sodelovanju z Muzejem Tiska
Razstavo sofinancira Mestna občina Ljubljana — Oddelek za kulturo.
Dogodek na FB
Kustos: Ali Žerdin
Vodja projekta: Maša P. Žmitek
Oblikovanje in digitalni vmesniki: Nejc Vašl in Maša P. Žmitek
Obdelava fotografij: Liana Saje Wang
Za Divjo misel: Tina Popovič
 
Originale razstavljenih izvodov hrani Muzej tiska.
Posamezne izvode časopisov so Muzeju darovali Jaka Prijatelj (Carniola Antiqua), Mateja Ratej, Ivana Gerenčer, Miha Butara, Lidija Kos, Zlatka Strgar, Ciril Ulčar, Andrej Doblehar, Gregor Čušin in številni drugi. 
Materiale so za razstavo prispevali tudi Muzej novejše zgodovine Slovenije, Erick Fishuk (TV Eslavo Brazilija).


Izbor glasbe je pripravil Borja Močnik.